Om Pasta

Statistik

25 kilo pasta till middag

Mjöl och vatten. Ibland med ett ägg eller två. Hur kan något så simpelt smaka så gott? Att pasta har en honörsplats i köket bekräftas av 60 miljoner italienare som i snitt avnjuter 25 kilo av denna fantastiska blanding per person om året. Att Italien hamnar på första plats i mätningen över väldens pastakonsumption är förmodligen lika självklart som att Rom är italiens huvudstad. 


Historia

Hur blev Italien världens största producent och konsument av pasta?

Redan de gamla grekerna, är stereotypt men i allra högsta grad passande i det här sammanhanget då man bland annat tror att grekerna, som omkring 700 f.Kr, grundade Neapel var de som etablerade pastan i Italien. Det gjordes genom utveckling av det som lokalinvånarna åt och som redan då bestod av en deg av mjöl och vatten som fick torka i solen. Resultatet benämndes ”macaria”.  

Även i Rom finns under perioden f.Kr. källor som vittnar om att pastan var på väg att etableras. Framförallt det som kom att bli lasagne och som först benämndes som ”Laganum”. Till och med den kända romerska författaren och politikern Marcus Tullius Ciceron, 106 f.Kr., sägs ha uttryckt sin passion för ”laganum”. Romarna utvecklade verktyg och maskiner för att tillverka den platta pastasorten Lasagna och från här fortsatte etableringen.

Vi lämnar romarriket och fortsätter till, i sammanhanget, modern historia. Vad hände i Neapel på 1700-talet? Förutom att erövras av Österrike och senare återerövras av Spanien skapades den första pastamaskinen för kommersiell produktion. Området kring Neapel visade sig vara idealiskt för pastaproduktion. I Gragnano, strax söder om Neapel, och numera känt för sin torkade pasta lärde man sig att utnyttja vindarna från de omkringliggande bergen och havsbrisen för att torka pastan på bästa sätt. På huvudgatan, som var strategiskt riktad för att fånga vindarna, hänges pastan ut på torkställningar i rader, som tvätt på linor.  

Gatan Via Roma i Gragnano, cirka 1900. Pasta torkar på ställningar. Källa; Wikipedia.

Utvecklingen av kommersiella maskiner för tillverkning av pasta möjliggjorde produktion till låg kostnad och därmed var folkets maträtt ett faktum.

I Venedig, år 1740, slogs dörrarna upp till världens första pastafabrik och resten är, så att säga, historia. Botanisera bland vår fina och goda pasta

Är du nyfiken att se vilka pasta produkter vi har i vårt sortiment? Vi samarbetar med italienska tillverkare och köper direkt från Italien utan mellanhänder. Pastan är av finaste kvalitet och tillverkad av lokala råvaror och flera traditioners erfarenhet av pastatillverkning. Perfekt att köpa till sig själv eller att ge i present. Klicka HÄR för att gå till pastaprodukter.