Tips för olivoljeprovningHåll i en egen olivoljeprovning hemma

Att ha en olivoljeprovning hemma är ett perfekt sätt att umgås och lära sig mer om olivolja. Fina extra virgin olivoljor blir mer och mer trendiga i våra kök. Men vet du hur en god olivolja egentligen smakar? Precis som med vin och choklad har alla olivoljor olika karaktär. Den kan vara mild med en lätt eftersmak av nyklippt gräs, den kan vara mer intensiv och ha fruktiga noter med en efterföljande stickande känsla i halsen. Det är givetvis till viss del en smaksak vilken karaktär man föredrar. Det beror också på vilken typ av mat man använder olivoljan till. Mildare oljor passar normalt att ringla över lättare mat som sallader och fisk. Är oljan kraftfullare och bittrare kan den passa bättre till kryddigare mat. Det är också väldigt gott att doppa färskt bröd i olivolja tillsammans med lite flingsalt. Som en aperitif. 

Obs. vi förtydligar att med "olivolja" menar vi alltid extra virgin olivolja, om inget annat anges.


Så här anordnar du en olivoljeprovning:

1. Välj ut 3 olivoljor med olika karaktär, och eventuellt olika prisklasser. 

En första billigare olivolja från mataffären som du vanligtvis använder i matlagning. 

En andra olivolja med en mild karaktär. T. ex. Pelella Florido som är en mycket fruktig och välbalanserad extra virgin olivolja. 

En tredje olivolja med lite kraftigare karaktär. T. ex. Pelella Vivace som är fruktig med en intensivare eftersmak.

2. Servera 1 msk olivolja i vinglas till var och en. I professionella sammanhang använder man mörka glas för att inte bli påverkad av färgen på olivoljan. Färgen säger nämligen ingenting om olivoljans smak. Det går dock utmärkt att ta de vinglas man har hemma, även om de är genomskinliga.

3. Ha något tilltugg redo mellan glasen för att rensa smaklökarna. Gärna en bit syrligt Granny Smith äpple. 

4. Ta fram papper och penna. Använd gärna vår Mall för olivoljeprovning som du kan kopiera till deltagarna, för att värdera de olika smaksensationerna. Där får du också tips om hur du smakar av olivoljan, vilka är samma tips som vi fortsätter med här nedan.

5. Täck glasets öppning med ena handen och snurra försiktigt runt olivoljan i glaset för att frigöra aromer.

6. Lyft handen från glaset och dofta djupt.

7. Slurpa upp lite olivolja på tungan. Behåll olivoljan i munnen. Hur smakar det? Bittert? Fruktigt?

8. Svälj. Hur känns det i halsen. Pepprigt? Stickande känsla?

9. Är smaksensationerna välbalanserade eller är det någon som är väldigt dominant?


Ju fler gånger du smakar på olivolja på det här sättet desto mer kommer du att lära dig vilka smakkaraktärer du föredrar. Att ha kännedom om olivoljans olika smaker är fantastiskt roligt och öppnar upp för en ny typ av livsnjutning.