Värt att veta om choklad

Värt att veta om choklad

Choklad. Hur avnjuter du den bäst? En rik kladdkaka med en gnutta vispad grädde som bryter av, en ny spännande pralinsmak eller helt enkelt din favoritbit till kaffet? Få är det som inte uppskattar choklad och säkert är att de som tycker om det inte kan få nog. Lika säkert är att det finns oändligt antal varianter av denna delikatess. 

Vad skiljer då de olika chokladvarianterna åt? Precis som kvaliteten och smaknyanserna på exempelvis viner, olivolja och kaffe kan variera, så ligger skillnaden i var kakaobönan kommer från, hur den har valts ut och vilka andra ingredienser den får lov att spela ihop med i chokladens symfoni. 

Choklad som hantverk istället för massproduktion utmärks av att tillverkarna:

  • väljer ut de bästa bönorna för hand och sorterar bort defekta
  • hanterar kakaon på ett sätt som bevarar kakaobönans näringsämnen
  • använder så få ingredienser som möjligt och inga onödiga tillsatser 
  • ofta väljer ekologiska råvaror och ger bättre arbetsvillkor för odlarna

Allt detta innebär att kakaobönans smaker kommer till sin rätt, och att tillverkningen är hållbar i längden både för naturen och för de som odlar råvarorna. Choklad som är tillverkat på detta sätt bjuder på underbar smak och gör att man nöjer sig med en mindre mängd. Nyttigare och godare! Jag äter med gott samvete choklad i någon form nästan varje dag i veckan och ser det som en del av en hälsosam livsstil - det handlar om kvaliteten och mängden. Det är skillnad på hur man mår efter en kvalitetspralin till kaffet i jämförelse med efter en 200-grams masstillverkad chokladkaka framför tv:n!

Chokladhantverk hittar vi bland annat hos finska Goodio, som använder smaksättning av havtorn, mint, blåbär och tranbär som växer i Finland, och kokossocker istället för vitt socker. Kokossocker höjer inte blodsockret lika mycket som vitt socker, och har dessutom en ljuvlig smak av karamell och kola naturligt i sig. 


Älskar man chokladtryfflar måste man passa på att bjuda sina gäster på favoriterna från La Perla; italienska delikatessexperter som gör fantastiska kreationer.

Choklad är en lyxvara om den är tillverkad med omsorg, och ska vara en upplevelse att verkligen njuta av - unna dig själv eller någon du håller av ett riktigt hantverk!