Linns recept: Foglia d’ulivo med burrata och ugnsbakade tomater

Linns recept: Foglia d’ulivo med burrata och ugnsbakade tomater

Burrata förhöjer vilken rätt som helst och är en av mina favoritingredienser i köket; gräddig, len och krämig är den en riktig delikatess. På grillat bröd, på pizza eller som här i en pastarätt. Burrata som betyder ”smörig” på italienska är en gräddigare variant av mozzarella, och är verkligen värt att försöka få tag på; fråga hos din lokala ostbutik eller håll utkik i affären. Hittar du det inte så ta buffelmozzarella - skillnaden på buffelmozzarella och vanlig mozzarella är att buffelvarianten är ursprungsskyddad (får bara tillverkas i centrala och södra Italien och måste uppfylla strikta kvalitetskrav) och resultatet är en krämig och smakrik mozzarella.

Tomaterna får en djup och fyllig smak på låg värme i ugnen i ett par timmar. Välj tomater av god kvalitet, när du är i affären så gå efter en fyllig färg och inte minst en tydlig tomatdoft. Om de inte doftar genom förpackningen - skippa! Hittar du inga bra så ta konserverade körsbärstomater från Italien som ju skördats under sin toppsäsong, det är mycket bättre än att ta bleka, trista exemplar i grönsaksdisken. En fantastisk doft från ugnen kommer att ge sig tillkänna, är du inte hungrig så blir du!

Kom ihåg ordentligt med vatten till pastakoket, det ska koka för fullt så att pastan ”rullar runt” och vattnet ska vara salt som havet. Aldrig olja i vattnet, det är helt onödigt - klibbar pastan ihop beror det på för lite kokvatten! 

Ingredienser, 2 portioner:

250 gram (en halv påse) pasta med spenat, Foglia d'ulivo

200 gram burrata eller buffelmozzarella

500 gram körsbärstomater med mycket smak, klyftade

5 vitlöksklyftor, skär på längden i bitar

3 msk olivolja, Oilala Coratina Liquid Luxury

1 msk balsamico, Oilala Balsamico Liquid Luxury

Färsk basilika 

Sale Marino flingsalt


Gör så här:

1. Blanda tomaterna med olivolja, balsamico och vitlök. Sätt in i ugnen på 150 grader i 1,5-2 timmar tills vitlöken blivit gyllenbrun och tomaterna bakats utan att bli torra.

2. Koka pastan i 12 minuter, spara lite av kokvattnet. 

3. Blanda tomaterna med pastan och lite pastavatten, rör runt och lägg upp i tallrikarna.

4. Toppa med burratan, lite olivolja och färsk basilika. Lite flingsalt som avslutning!